Luontopolut

Orimattila sijaitsee ensimmäisen Salpausselän reunamuodostuman laajalla etelänpuoleisella savikkoalueella. Aluetta hallitsevat viljavat pellot ja metsäsaarekkeet. Länsi-Orimattilassa maisemaa elävöittävät metsäiset kallioalueet ja rotkolaaksot sekä Mallusjärvi ja muutamat pienemmät järvet ja lammet.

Kasvi- ja eläinlajistot ovat rikkaimmillaan Porvoonjoen ja sen sivujokien varsilla, joihin on paikoin kehittynyt arvokkaita joenvarsilehtoja, pensaikkoja ja ratatörmiä. näitä voit ihailla mm. Lintulan luontopolun maisemissa.

Pohjois-eteläsuuntainen harjujakso tuo Orimattilaan mäntykankaat sammalistoineen. Niihin pääset tutustumaan erityisesti Jymylinnan ja Tönnön luontopoluilla.

Täysin toisen tyyppistä luontoa, kosteikkoja ja suota, löydät Mieliäissuolta, joka on Mallusjoen vanhan metsän ohella toinen Orimattilan Natura2000 -kohteista.

Tähän Orimattilan luontoreittikartta

Lintulan luontopolku

Pysäköinti: Auton voi jättää parkkiin Linnustontien ja Lintulantien risteyksessä olevalle pysäköintialueelle. Reitille pääsee pysäköintialuetta vastapäätä olevan Kieruntien päästä. Reitin päätyttyä kuljetaan Lintulantietä Linnustontien pysäköintialueelle.

Pituus: n. 2 km

Profiili: helppokulkuinen

Valaistus: Ei

Reittikuvaus: Lintulan luontopolulla tutustutaan orimattilalaiseen lähiluontoon. Polku johdattelee kulkijan rehevien puronvarsien ja järeiden kuusten suojasta asutuksen läheisyyteen. Polun alueen kasvillisuusselvityksissä on löydetty 128 putkilokasvilajia, joista 15 on huomionarvoisia lehtokasvilajeja.

Reitti on merkitty maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Reitti kulkee pyörä- ja kävelyteitä pitkin ja sen voi kulkea esim. lastenvaunujen kanssa.

Jymylinnan luontopolku

Pysäköinti: Opintie 7b (Orimattila Areena / uimahalli)

Pituus: n. 2 km

Profiili: helppokulkuinen

Valaistus: Kyllä

Reittikuvaus: Jymylinnan luontopolku sijaitsee Mäntylän harjualueella, Orimattilan urheilukentän ympäristössä. Polku kulkee pururataa pitkin kahden kilometrin verran. Polun varrella on kolme luontoaiheista taulua. Polku on merkattu maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Reitti on helppokulkuinen ja kuljettavissa esim. lastenvaunujen kanssa. Reitin varrella on ulkokuntoilulaitteita.

Tönnön luontopolku

Pysäköinti: Tönnönkosken ja Marintien risteyksessä oleva pysäköintialue

Pituus: n. 3 km

Profiili: Helppokulkuinen

Valaistus: Osin valaistu

Reittikuvaus: Tönnön luontopolku sijaitsee kaupungin itäosassa. Polku kulkee Porvoonjoen rannoilta Tönnön harjualueelle. Reitin aloituspisteessä on infotaulu. Reitin varrella luontotyyppi ehtii vaihtua lehdosta harjujen kuivahkoon kangasmetsään. Nähtävyyksiin kuuluu myös jääkauden muodostama muinaisranta. Luontopolun läheisyydessä sijaitsee myös Tönnön silta, joka on Suomen ensimmäinen teräsbetonisilta. Se on valmistunut vuonna 1911.

Tönnö-Kaitila luontopolku

Pysäköinti: Heikkiläntien pääty Tönnössä tai Kaitilantien 50 (Viitasen puutarhan vieressä)

Pituus: n. 900 m

Profiili: Esteetön

Valaistus: Kyllä

Reittikuvaus: Tönnö-Kaitilan luontopolku valmistui elokuussa 2022 ja se kulkee Porvoonjokeen yhdistyvän Palojoen rannassa. Reitin varrella on paljon luonnon monimuotoisuutta, mm. joen törmälehdot, puronvarsilehdot sekä lahopuut. Reitti kulkee Vääräkosken voimalaitoksen ohi, johon sieltä on Kalmonkallion päällä näköalapaikka. Reitin varrella on myös levähdyspaikka Porvoonjoen rannassa. Reitin voi yhdistää myös Tönnön luontopolun kulkemiseen, sillä reitin lähtöpiste on Tönnön luontoreitin matkan varrella. Tällöin Tönnö-Kaitilan luontopolku kannattaa kulkea myös samaa reittiä takaisin päästäkseen takaisin Tönnön luontoreitille.

Karkkulan luontopolku

Pysäköinti: Karkkulantie 557

Pituus: n. 1,5 km

Profiili: Keskivaativa

Valaistus: Ei

Huomiot: Portaat ovat huonokuntoiset, joten suosittelemme varovaisuutta niissä kulkemisessa

Reittikuvaus: Karkkulan luontopolku kulkee Terriniemen kallioilla. Reitin varrella on useita alueen kasvistoa ja geologiaa käsitteleviä tauluja. Voit ihailla paikallisen taiteilijan Juha Sileniuksen tekemiä maisemaan sulautuvia veistoksia ja ihmetellä koskemattomia sammal- ja jäkälämättäitä. Reitti kulkee kapeaa juurakkoista polkua ja nousee jyrkkien kallioiden päälle. Polun varrella on levähdys- ja näköalapaikkoja ja jyrkimpiin nousuihin on rakennettu portaat. Terriniemen kallioiden päälle kiipeäminen kannattaa, sillä eteen avautuu upeat maisemat Mallusjärvelle.

Kairessuo-Mieliäissuo

Pysäköinti: Koskustentie 531

Pituus: n. 3,5 km

Profiili: Keskivaativa

Valaistus: Ei

Huomiot: Reitin loppupäässä on muutama kaatunut puu reitin varrella

Reittikuvaus: Mieliäissuon luontopolku on Natura2000 -alueella. Reitin varrella on erilaisia suotyyppejä, joista kerrotaan polun varrella olevissa infotauluissa. Kosteimpiin paikkoihin on rakennettu pitkospuut. Vedenpitävät jalkineet saattavat silti olla tarpeen. Polun varrella on levähdyspaikkoja sekä lintutorni. Linnuille on rakennettu pönttöjä, joiden tapahtumia voi seurata keväisin.

Mallusjoen Vanha Metsä

Pysäköinti: Selventie 102 (Mallusjoen urheilukenttä). Reitti lähtee n. 200 metriä ennen pysäköintialuetta.

Pituus: yhteispituus 4 km (Kotimetsä, Kääpämetsä ja Tikkametsä)

Profiili: Vaativa

Valaistus: Ei

Huomiot: Reitin varrella on paljon kaatuneita puita, jotka tekevät reitistä vaativan. Reitistön opasteet ovat matkan varrella paikoitellen puutteelliset.

Reittikuvaus: Mallusjoen Vanha Metsä on yli satavuotiasta kuusikkoa. Valittavana on kolme eri pituista metsälenkkiä: Kotimetsän, Kääpämetsän ja Tikkametsän kierros. Kaikki polut voi kävellä myös yhdellä kertaa. Luontopolun varrella olevissa infotauluissa selvitetään kasvi- ja eläinpopulaatioiden vuorovaikutussuhteita. Reitti on merkitty maastoon keltaisilla tassunjäljillä.

Lamminpolku ja Rajasuonpolku, Artjärvi (POLKU POIS KÄYTÖSTÄ TOISTAISEKSI MAANOMISTAJAOSOPIMUKSEN VOIMASSAOLON PÄÄTTYMISEN VUOKSI)

Pysäköinti:

Pituus: Lamminpolku 3km, Rajasuonpolku 6 km

Profiili: –

Valaistus: Ei

Varustus: Lamminpolulla on laavu ja nuotiopaikka. Rajasuonpolulla on laavu ja nuotiopaikka sekä varattava tupa. Varaa tupa: Artjärven Eränkävijät ry

Reittikuvaus: –

Villisikapolku, Artjärvi

Pysäköinti: Pajatie 1 (kävely Salmelanrinteentietä reitin alkuun)

Pituus: 10 km

Profiili:

Valaistus: Ei

Varustus: Polun varrella Heivatojantiellä on yksityinen kota, joka on vuokrattavissa (p. 040 749 3036).

Reittikuvaus: Villisikapolku lähtee Artjärven keskustasta ja kulkee Myrskylän rajalle. Polku on merkitty maastoon oranssein villisikatunnuksin ja viitoin. Lisämerkkeinä on käytetty oransseja heijastimia.

Hae sivustolta

×