Uimahallin allasveden laatu ja siisteystaso

Oletko miettinyt, miten uimahallien puhtaustasosta pidetään huolta?

Kaikki Päijät-Hämeen julkiset uimahallit, kuten myös Orimattilan uimahalli, kuuluvat Päijät-Hämeen ympäristöterveyden valvonnan piiriin eli allasosastojemme sekä allasvesien laatua seurataan terveydensuojelulain ja allasasetusten mukaisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että allasvesinäytteitä otetaan käyttöasteeseen perustuvan suunnitelman mukaisesti ja kohteita tarkastetaan säännöllisesti. Orimattilassa allasvesinäytteitä ympäristöterveyden toimesta otetaan kuukauden välein. Allasvesinäytteistä tutkitaan mikrobiologista ja kemiallista laatua sekä vedenkäsittelyn toimivuutta kuvaavia tutkimuksia. Näiden lisäksi suoritamme omavalvontaa, mm. päivittäin otettavien kemikaalimittausten (mm. ph-arvo, kloori) sekä noin kerran kuukaudessa otettavien pintapuhtausnäytteiden osalta.

Kloori on erittäin yleinen uimahallien allasvesien puhdistusjärjestelmässä käytetty puhdistusaine, jonka käyttömäärään vaikuttavat allasvedessä olevat epäpuhtaudet. Myös Orimattilan uimahallissa käytetään klooria yhtenä puhdistusaineena. Epäpuhtaudet veteen tulevat ihmisten mukana ja kloorin teho perustuu siihen, että se tarttuu epäpuhtauksiin. Ihollamme on aina epäpuhtauksia ja kemikaaleja (mm. hajusteet, deodorantit, ihovoiteet), jotka eivät poistu iholta pelkällä pikaisella huuhtelulla, vaan vaativat usein saippuapesun.

Vedenlaatuun, sen puhtauteen sekä esimerkiksi siinä käytettävään kloorin määrään pystymme siis jokainen meistä vaikuttamaan omalla toiminnallamme. Mitä puhtaampana tulet altaaseen, sitä vähemmän allasvedessämme tarvitaan klooria. Esimerkiksi huolellinen suihkussa käyminen ilman uima-asua, hiusten kastelu ja pitkien hiusten kiinni pitäminen kuuluvat hyvään allashygieniaan, johon uimahallissamme asiakkaita ohjeistammekin. Toistaiseksi allasvedenlaadun mittauksissa uimahallillamme ei ole ollut moitittavaa. Viimeisimpiin tutkimustuloksiin voi tutustua aulan ilmoitustaululta, kenkätelineiden päätyseinustalla.

Myös uimahallimme yleinen siivoustaso omavalvontamittauksissa on ollut erinomaista. Viimeksi viikko sitten otetuissa pintapuhtausnäytteiden tulokset pesutilojen osalta olivat huippuluokkaa: esimerkiksi tulos miesten puoleen pesutiloista oli paikasta riippuen 1–3 RLU, kun raja-arvosuositukset ovat hyvään tulokseen alle 10 RLU, välttävään tulokseen 10–20 RLU ja hylättyyn tulokseen yli 20 RLU.

Osa asiakkaita ovat toivoneet jalkadesinfiointipisteitä uimahalliimme mm. jalkasieni-infektion tartunnan ehkäisemiksi, mutta tämän tehoon infektioiden ehkäisyissä ei ole tieteellistä näyttöä. Käytännössä huolellinen peseytyminen on parempi vaihtoehto, kuin yksittäiset jalkasuihkut. Tärkeää myös on, että uimahalliin (edes suihku- ja saunatiloihin) ei tulla minkäänlaisten infektioiden, tarttuvan taudin tai avohaavaumien kanssa.

Kiitos, että vaikutat omalta osaltasi tilojemme puhtauteen!

Teija Savolainen

Liikunta- ja vapaa-aikapäällikkö

Hae sivustolta

×